www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Mena anuncia que ICV-EUiA demanarà que Felip Puig plegui del govern després de la sentència sobre els fets del Parlament
El portaveu adjunt de la coalició saluda la decisió judicial, que protegeix el “dret de manifestació” front els intents de “criminalitzar-lo”
Dimarts, 08 de juliol de 2014
Imprimir compartir, comunitats virtuals


El Parlament haurà de votar sobre la continuïtat de Felip Puig al Govern després que la sentència de l'Audiència Nacional sobre els fets ocorreguts a l'entorn del Parlament el 15 de juny del 2011 hagi absolt els i les encausades i hagi posat en evidència els errors del dispositiu policial d'aquell dia. La comissió d'Interior votarà una proposta de resolució impulsada per ICV-EUiA que demana que Puig, que avui en dia és conseller d'Empresa i Ocupació però en el moment dels fets ho era d'Interior, plegui. Així ho ha anunciat aquest dimarts en una compareixença de premsa el portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena. Mena ha saludat la sentència, que, ha dit, protegeix “el dret de manifestació” enfront els intents de “criminalitzar-lo” per part dels governs de dretes com el del PP o el de CiU. En la compareixença d'aquest dimarts, Mena també ha defensat la pregunta sobre el futur polític de Catalunya acordada per ICV-EUiA amb altres forces enfront de la proposta de Miquel Iceta. I ha desgranat les propostes que farà la coalició roja i verda en el ple sobre agricultura que se celebrarà aquesta setmana.

L'Audiència Nacional ha absolt tots i totes els i les imputades pels fets del Parlament menys un, que haurà de pagar una multa. En la seva sentència, el tribunal que ha jutjat els successos constata greus errors en l'operatiu policial que van dissenyar els responsables dels Mossos d'Esquadra aquella jornada. “No van ser els manifestants els qui van obstruir les diverses vies d'accés”, recorda la decisió judicial, que troba a faltar una mediació prèvia entre la policia i els organitzadors de la protesta. “L'obligada confrontació, en els termes en què es va produir, va ser deguda al tancament, per raons de seguretat, de tots els accessos al Parlament menys un”, constata.

Aquesta sentència ha estat objecte de debat en la reunió de la mesa d'aquest dimarts, on CiU i el PP han defensat que cal recòrrer-la. L'únic membre de la mesa que s'ha oposat frontalment a aquest recurs ha estat el representant d'ICV-EUiA, el secretari quart de la mesa David CompanyonA més d'això, ICV-EUiA ha presentat una proposta de resolució reclamant que el conseller Puig “abandoni el Govern”. La coalició també ha reclamat que l'actual conseller d'Interior, Ramon Espadaler, comparegui a la comissió d'Interior per donar explicacions arran d'aquesta sentència. En quart lloc, el grup roig i verd a la cambra vol que es convoqui una reunió en què tots els grups de la cambra, també els que no són a la mesa del Parlament, puguin expressar la seva opinió sobre la possibilitat que la cambra recorri la sentència. Així ho volen fer CiU i el PP, i així ho han defensat a la reunió de la mesa d'aquest dimarts al matí. Companyon, secretari quart de la mesa, ha expressat en aquesta trobada la seva ferma oposició al recurs. “Reclamem al Parlament de Catalunya que doni aquest tema per tancat”, ha declarat Mena aquesta tarda.

En “defensa del dret de manifestació”

Ens reafirmem en moltes de les coses que ja vam dir en els dies posteriors als fets del Parlament”, ha afegit el portaveu adjunt d'ICV-EUiA, que ha denunciat la intenció de governs com el del PP a l'Estat o el de CiU a la Generalitat de “criminalitzar” els moviments socials posteriors al 15-M del 2011. “La sentència de l'Audiència Nacional és una nova derrota de l'intent dels governs de dretes de criminalitzar la protesta, i una defensa del dret de manifestació sobre altres drets”, ha saludat Mena.

Recorda a Iceta que ja hi ha “una pregunta acordada per una majoria política, social i sindical”

El portaveu adjunt d'ICV-EUiA també ha aprofitat la seva compareixença per comentar la proposta de pregunta sobre el futur polític de Catalunya que ha formulat el candidat a la primera secretaria del PSC, Miquel Iceta. Mena ha recordat a Iceta que ja hi ha una pregunta, i que “aquesta pregunta està acordada per una majoria política, social i inclús sindical del país”. Davant d'això, la proposta d'Iceta arriba “cinc anys tard” i “no toca de peus a terra”. “No es pot qüestionar el procés qüestionant la pregunta”, ha denunciat Mena. Amb tot, el portaveu adjunt d'ICV-EUiA ha convidat el dirigent del PSC ha incorporar-se al Pacte Nacional pel Dret a Decidir i acudir a la seva propera reunió, el proper 18 de juliol, per comprovar quins suports és capaç de rebre la seva proposta.

Propostes d'ICV-EUiA en el ple monogràfic sobre agricultura contra “els terratinents i els aiguatinents”

Així ho ha dit Mena en una compareixença de premsa prèvia als dos plens que se celebraran aquesta setmana: un d'ordinari i un altre de monogràfic sobre agricultura. Sobre aquest darrer ple, Mena ha avançat que ICV-EUiA proposarà mesures per garantir una gestió pública i sostenible de l'aigua i per impulsar els bancs de terres, així com d'altres per garantir el relleu generacional al sector primari i la incorporació a aquest sector de joves pagesos, Finalment, la coalició defensarà propostes per evitar l'acumulació de poder dels “terratinents i els aiguatinents”.

A més d'aquestes propostes de fons, Mena ha criticat la forma de funcionar els plens monogràfics, que, ha dit, primen els gestos i els discursos enfront de les polítiques concretes que resolguin els problemes concretes de la ciutadania.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Joan Mena, portaveu adjunt d'ICV-EUiA, al faristol del Parlament, en una imatge d'arxiu.

El portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena, al faristol del Parlament en una imatge d'arxiu.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA