www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Nuet condemna en nom de l’Esquerra Plural “l’agressió del govern d’Israel al poble palestí” i reclama a l’Executiu del PP una “posició inequívoca” contra l’atac
El coordinador d'EUiA participa en un acte contra el mur de Cisjordània en què s'ha reivindicat la política de boicot, desinversions i sancions per pressionar Israel
Dimarts, 08 de juliol de 2014
Imprimir compartir, comunitats virtuals


Rotunda condemna del grup de l'Esquerra Plural al Congrés contra els bombardejos d'Israel al poble palestí. L'ha expressat aquest dimarts el portaveu d'aquest grup a la comissió d'Exteriors, el diputat i coordinador general d'EUiA Joan Josep Nuet. Nuet ha expressat la seva“rotunda condemna pel bombardeig i l’agressió per part del Govern d’Israel contra el poble palestí”, i ha avançat que L’Esquerra Plural reclama a l’Executiu de Mariano Rajoy “que es posicioni de forma inequívoca contra aquest atac”, que ha empitjorat en les últimes hores amb bombardejos a diferents localitats i a la població civil palestina. El diputat d’ICV-EUiA al Congrés ha realitzat aquesta valoració durant la jornada '10 anys del mur de l’apartheid israelià, 10 anys d’impunitat’ celebrada aquest matí en dependències parlamentàries. Aquesta trobada ha comtat, entre d’altres, amb les intervencions de Musa Amer Odeh, ambaixador palestí a Espanya; Jesús Núñez Villaverde, codirector de l’Institut d’Estudis sobre Conflictes i Acció Humanitària (IECAH) i Megali Thill, coordinadora de la Xarxa Solidària contra l’Ocupació de Palestina (RESCOP). En la mateixa han estat presents representants diplomàtics d’estats com Brasil, Veneçuela, Bolívia i Cuba.

Joan Josep Nuet ha informat que IU, ICV-EUiA, CHA ha sol·licitat la compareixença al Congrés del ministre d’Afers Exteriors, José Manuel García Margallo, perquè detalli la posició espanyola sobre la violenta actuació israeliana contra la població de Gaza, a més de confirmar que aquest grup prepara també una proposició no de llei i vàries preguntes parlamentàries en relació a aquesta qüestió.

El parlamentari català ha denunciat que “els bombardejos sistemàtics sobre Gaza desgraciadament no són nous. Com tampoc ho és que quan els partits israelians tenen problemes interns utilitzen la venjança i l’ofensiva militar per a cohesionar al govern d’aquest país”. Nuet també ha ecordat que a L’Esquerra Plural “sempre hem apostat per una solució dialogada al conflicte i per assolir la pau, i més quan el que s’estan produint són víctimes civils”.

Pel que fa a l'assumpte de les jornades, la denúncia de la perisstència del mur a Cisjordània, el portaveu de l'Esquerra Plural a la comissió d'Exteriors ha recordat que aquest dimecres, 9 de juliol, es compleix el desè aniversari del dictamen de la Cort Internacional de Justícia que va declarar il·legal aquest mur, construït per Israel en els territoris ocupats de Cisjordània, així com la vulneració de drets humans de la seva població. Aquesta, ha dit, “és una decisió d’obligat compliment per als Estats que reconeixen aquest tribunal, com és l’espanyol, que han d’assegurar que es compleix per a posar fi a aquesta clara situació d’il·legalitat”.

Nuet ha insistit que aquest mur “suposa una ocupació del territori palestí, però també s’utilitza com una forma de vexació quotidiana al seu poble. És un insult diari a uns homes i dones que només volen viure en pau en la terra que han ocupat històricament i que no entén que se’ls vulgui fer fora de la mateixa”.

Jesús Núñez: El temps juga a favor d'Israel”

Tot seguit han intervingut els convidats a la jornada. Jesús Núñez ha destacat que "en 67 anys no hi ha hagut cap dia sense que hi hagués una violació del Dret Internacional a Palestina. Hi ha qui diu que sóc pessimista, però només cal anar a aquests territoris per recordar que la situació real que es viu és encara més pessimista ", ha lamentat, tot denunciant que “el temps juga a favor d'Israel i de la seva impunitat internacional".

Megali Thill: “La UE i els seus estats membres, Espanya inclosa, han fracassat”

Megali Thill ha enumerat durant la seva intervenció que tots els estats de les Nacions Unides tenen l'obligació "primer, de conèixer la situació il·legal resultant de la construcció del mur; segon, de no prestar ajuda o assistència per mantenir aquesta situació; tercer, de posar fi a aquesta situació il·legal, i quart, de garantir que la reparació sigui satisfeta. Tot això, a dia d'avui, és incomplert i la veritat és que després d'una dècada d'injustícia i impunitat la població palestina es veu cada vegada més confinada i separada per Israel ", ha lamentat Thill. També ha criticat que “la Unió Europea i els seus estats membres, Espanya inclosa, en contra de les seves obligacions, han fracassat a l'hora d'exercir una pressió significativa sobre Israel”.

L'ambaixador palestí a l'Estat: “ Mentre l’ocupació no senti que ha de pagar un preu per mantenir-se les coses seguiran igual”

L’ambaixador palestí a l'Estat espanyol, Musa Amer Odeh, ha estat l’encarregat de tancar la jornada i de recordar que “no hi ha cap conflicte en el món al llarg de la història que hagi tingut més sentències a favor en les institucions internacionals” que el que afecta al seu poble, “amb dotzenes de resolucions de Nacions Unides i del Consell de Seguretat que Israel no aplica”.

Mentre l’ocupació no senti que ha de pagar un preu per mantenir-se –ha dit- les coses seguiran igual i Israel seguirà sense complir la legalitat internacional. Per això cridem als nostres amics i a la seva solidaritat al boicot contra l’ocupació, a l’estil del que va passar a Sudàfrica. Solidaritat i boicot va ser la clau a Sudàfrica”, ha recordat el diplomàtic tot fent referència a la campanya BDS – boicot, desinversions i sancions – que hi ha engegada al món per pressionar l'Estat d'Israel.

Amer Odeh ha avisat també que “Israel està traient molt de benefici de la situació del món àrab a l’actualitat. La causa palestina ja no és la prioritat en moltes de les agendes dels països àrabs, doncs molts d’ells no tenen ni per a menjar: Síria, Iraq, Iemen, Líbia… Per això avui més que mai necessitem el suport dels amics de la causa palestina”, ha conclòs.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El diputat de l'Esquerra Plural al Congrés i coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, intervé en l'acte celebrat a la cambra baixa espanyola en contra del mur construït per Israel als territoris palestins de Cisjordània.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA