www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
El Parlament debatrà a proposta de Joan Mena si demana la dimissió del ministre Wert pel decret d’escolarització en castellà
El portaveu d’Ensenyament d’ICV-EUiA registra una proposta de resolució perquè la cambra catalana demani formalment la retirada de la mesura aprovada aquest divendres
Divendres, 11 de juliol de 2014
Imprimir compartir, comunitats virtuals


El Parlament de Catalunya debatrà si demana la dimissió del ministre d’Educació del govern espanyol del PP, José Ignacio Wert, arran del decret d’escolarització en castellà, que aquest divendres ha aprovat el consell de ministres. La cambra catalana ho farà gràcies a una proposta de resolució que ha impulsat aquest mateix divendres el portaveu d’ICV-EUiA a la comissió d’Ensenyament, Joan Mena, i que podeu llegir aquí. En aquesta iniciativa parlamentària, Mena també proposa que el Parlament doni suport a l’inici d’un conflicte de competències entre el govern de l’Estat i el català contra la mesura, i que demani “formalment la retirada del decret aprovat l’11 de juliol de 2014 que regula l’escolarització dels alumnes en llengua castellana a Catalunya". “L’actual model lingüístic de l’escola pública a Catalunya garanteix les competències lingüístiques de l’alumnat tant en llengua castellana com en llengua catalana”, diu la proposta. “Per tant, s’ha demostrat que és un model de cohesió social, de garanties d’igualtat d’oportunitats i de justícia social que, ara, amb el decret del govern de l’estat espanyol es posa en risc”, afegeix.

Aquest decret dóna la possibilitat al govern de l’estat de deduir o retenir l’import que s’hagi avançat per garantir que la família que així ho demani obtingui una plaça en una escola privada on la llengua vehicular sigui el castellà, recorda la proposta de resolució impulsada per Mena, que afegeix que “a banda d’envair les competències plenes en educació que té atorgades el govern de la Generalitat de Catalunya, d’acord amb l’Estatut d’Autonomia, aquest decret també vulnera l’autonomia dels centres” recollida a la LEC.

“Demanem la dimissió del Ministre Wert per la seva incompetència”

“Demanem la dimissió del Ministre Wert per la seva incompetència a l’hora de generar el consens ampli que necessita qualsevol reforma educativa, per atacar els principis de cohesió social i igualtat d’oportunitats a les nostres escoles i per atemptar contra la llengua catalana”, ha declarat aquest divendres  Joan Mena. “El model lingüístic que vol imposar el PP a Catalunya és nociu per a la societat i pretén subvencionar la fractura lingüística al nostre país”, ha afegit el diputat roig i verd, mestre de professió. “Aquest decret posa en evidencia la persecució a la que el català està sent sotmès per part del govern del PP”, ha afegit.

“El que el PP no aconsegueix amb suports socials, polítics o sindicals a Catalunya, ho imposa a cop de decret llei”, ha criticat Mena, que ho ha considerat que això suposa “una tècnica política al més pur estil ‘cacique’”: “El decret és una ‘cacicada’ més de Rajoy i de Wert, més propi d’una dictadura que d’un govern democràtic que hauria de buscar l’acord”, ha reblat.

Confiança amb la mobilització educativa i vigilància “de les decisions que prengui la Conselleria”

Davant d’aquest nou atac, el portaveu d’Ensenyament d’ICV-EUiA ha declarat que confia “plenament en la mobilització del conjunt de la comunitat educativa que, en els tres últims cursos, ha demostrat clarament que té clar el model educatiu que avui serveix a Catalunya: una escola pública, laica i en català”. També ha encoratjat “a continuar les mobilitzacions de la comunitat educativa en defensa del català com a llengua vehicular i en contra de les retallades de la Consellera Rigau que també ens afebleixen com a país”.

Pel què fa al govern de la Generalitat, Mena s’ha mostrat partidari d’iniciar totes les accions legals oportunes per dur a terme un conflicte de competències amb el govern de l’estat tot rebutjant el decret firmat avui per Rajoy. “Exigim a la consellera Rigau, i al govern de CiU, que arribi fins a les últimes conseqüències a l’hora de defensar l’escola pública, laica i en català del ministre Wert i del govern Rajoy”, ha declarat Mena, que ha advertit que “estarem molt a sobre de les decisions que prengui la Conselleria”.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena, al faristol del Parlament en una imatge d'arxiu.


 Documents relacionats
Descargar
Dijous, 01 de gener de 1970

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA