www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
El Parlament reclama aprofitar el decreixement demogràfic per reduir les ràtios a les aules catalanes a proposta de Joan Mena
La cambra també acorda fomentar el consum de productes agrícoles, ecològics i de proximitat als menjadors escolars gràcies al portaveu d’Ensenyament d’ICV-EUiA
Dimarts, 22 de juliol de 2014
Imprimir compartir, comunitats virtuals


Catalunya viu un procés de decreixement demogràfic: cada cop neixen menys nens. I cal aprofitar aquesta evolució per reduir les ràtios a les aules de les escoles catalanes. Així ho va acordar el Parlament, en la darrera sessió de la comissió d’Ensenyament, a proposta del portaveu d’ICV-EUiA en aquesta comissió, amb el suport de tots els grups menys del PP. A més, aquesta mateixa comissió va acordar, de forma unànime i a proposta d’aquest diputat roig i verd i mestre de professió, demanar al govern que fomenti el consum de productes agrícoles, ecològics i de proximitat als menjadors escolars.

El portaveu d’Ensenyament d’ICV-EUiA va recordar que, en els darrers mesos, la conselleria que dirigeix Irene Rigau ha anunciat preventivament el tancament d’algunes línies en nombrosos centres escolars de primària a Catalunya, tot al·legant una baixada de preinscripcions i escudant-se en el descens demogràfic que ha viscut el país en els darrers anys. Finalment, però, i arran de les inscripcions que finalment

En aquest sentit, Mena va recordar que la Generalitat havia amenaçat amb el tancament 275 grups d’educació infantil, tot i que finalment molts d’aquests tancaments no s’ha produït, en escoles com la dels Germans Amats de Terrasssa, la del Poblenou de Pineda, la Sant Baldiri de Lliçà d’Amunt, la Gil Cristià de la Selva del Camps, la Vilamagore de Sant Pere de Vilamajor, o el Castell de Tona, entre moltes altres.

Davant d’això, Mena va plantejar l’alternativa d’aprofitar la baixada demogràfica no per tancar línies, sinó per reduir ràtios a les escoles catalanes. Per això, la resolució impulsada per Mena i aprovada amb el suport de tots els grups menys el PP defensa que cal “continuar, com a mesura de millora i reforçament de la qualitat educativa, amb l’adequació de places, reduint les ràtios als grups d’infantil de manera general, atenent al decreixement demogràfic”. També reclama al govern de l’Estat que derogui el reial decret que pretén ampliar les ràtios un 20% tant a primària com a secundària.

Finalment, la resolució aprovada també demana al govern que desplegui els instituts-escola previstos en la LEC, tot enllestint abans de finals d’any “els aspectes tècnics i jurídics del model” d’aquests centres. Aquest punt va rebre el suport unànime de tots els grups.

Aliments de granja a les escoles

D’altra banda, la cambra va aprovar de forma unànime, en la mateixa sessió de la comissió d’Ensenyament, demanar al Govern que estudiï la incorporació en els programes de foment de l’alimentació saludable als menjadors escolars la presència de “productes ecològics, productes de granja, productes de proximitat i ampliar la gamma de productes agrícoles disponibles”.

A més, el govern també haurà d’estudiar, a petició unànime del Parlament, “la forma i els nivells educatius més adequats per desplegar la recomanació de la Comissió Europea de combinar i reforçar el Pla de Consum de fruites i hortalisses amb el Programa de Llet a les escoles, i fer-la efectiva, en les condicions que es determini després de l’estudi, abans del primer trimestre de 2015”.

Mena va recordar que ja fa anys que la Unió Europea promou el consum de productes de proximitat a les escoles, i que 30 milions de nens i nenes van rebre al continent sensibilització pedagògica sobre aquest assumpte el darrer curs. Aquests “són plans sempre necessaris, però en l’actual context de situació econòmica molt complicada per a les famílies més vulnerables, caracteritzat pel descens del consum que els infants estan fent d’aquests productes, l’objectiu hauria de ser combatre amb més eficàcia la nutrició deficient de la població infantil”, va refermar Mena.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El portaveu d'Ensenymanet d'ICV-EUiA, Joan Mena, al Parlament de Catalunya en una imatge d'arxiu.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA