www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Joan Mena reivindica que es recuperi l'Agència Catalana de Seguretat Industrial, “una estructura d'estat”
El portaveu adjunt d'ICV-EUiA lamenta que CiU aprovi només amb el PP la llei de seguretat industrial: “la dreta és la dreta i el negoci és el negoci”
Dimecres, 23 de juliol de 2014
Imprimir compartir, comunitats virtuals


La dreta és la dreta i el negoci és el negoci”, ha constatat aquest dimecres el portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena, al ple del Parlament que ha aprovat la nova llei de seguretat industrial de Catalunya. CiU l'ha tirat endavant amb l'únic suport del PP, l'abstenció d'ERC, el PSC i C's i el vot en contra d'ICV-EUiA i de la CUP. “Quan es tracta d’interessos econòmics, privilegis dels grans operadors industrials o garanties per a les elits del país, aquí el PP i CiU no tenen cap esquerda en les seves relacions”, ha constatat el diputat roig i verd, que ha desgranat les esmenes a la llei que defensava aquest grup i que CiU i el PP han tombat. Una de les més destacades era la reintroducció de l'Agència Catalana de Seguretat Industrial, “que va ser eliminada, sense que mai es desplegués, per les lleis òmnibus de la legislatura passada”, ha recordat Mena.

Aquesta agència era, ha dit Mena, “eina fonamental, una estructura d’estat”, però CiU la va desmuntar. “Ens calia un organisme públic que vetllés per la correcta vigilància, impuls i desplegament de la Seguretat industrial al nostre país; sense aquesta eina de país, la seguretat industrial queda orfe”, ha lamentat Mena aquest dimecres al Parlament. Les funcions d'aquesta agència haurien de ser, ha defensat Mena, executar les polítiques en matèria de seguretat industrial, fomentar la seguretat industrial i difondre la cultura de la prevenció de riscos, assegurar i millorar les condicions de seguretat de les activitats i les instal·lacions i exercir la vigilància i el control sobre els operadors de la inspecció en matèria de seguretat industrial.

Una seguretat industrial “al lliure albir dels mercats”

Però enlloc de reintroduir aquesta agència, CiU ha optat per imposar una norma que, ha denunciat Mena, “continua defensant una seguretat industrial desregularitzada, al lliure albir dels mercats i sense el control públic que requereix aquesta temàtica”.

En concret, ICV-EUiA no està d'acord amb retirar de la norma el sistema de les ITV, però, en canvi, mantenir-hi instal·lacions que, de tan perilloses, caldria regular a banda, com les indústries petroquímiques, les plantes cimenteres o les centrals nuclears, que la UE regula específicament en una directiva anomenada Seveso.

Pel que fa a la supervisió de l'activitat industrial, ha explicat Mena, la coalició roja i verda ha defensat que els organismes de control que vulguin actuar a Catalunya i provinguin d’altres comunitats autònomes, hagin de complir els mateixos requisits i condicions establerts en la llei per als organismes de control catalans. “Sinó promourem que els Organismes de control es donin d’alta en la comunitat que tingui una normativa més laxa, menys fiscalitzadora, i això, finalment, acabarà repercutint en la Seguretat Industrial de les activitats”, ha advertit Mena. El diputat també ha defensat que cal un règim sancionador més contundent “per promoure un bon funcionament de les normatives de prevenció de riscos laboral i per garantir la seguretat en els establiments industrials”.

Aliança del PP i CiU “per atacar els interessos dels i les catalanes i servir-los en safata a les elits”

CiU, però, s'ha aliat amb el PP per tombar aquestes propostes i tirar endavant una llei de seguretat industrial que en alguns punts, ha advertit Mena, avala “la Llei d’Unitat de Mercat” i buida “les competències exclusives que té la Generalitat en matèria de seguretat industrial”. “Després de totes les gesticulacions possibles del govern de CiU respecte del govern de l’estat, amb qui s’acaba aprovant aquesta llei, en un percentatge elevadíssim de coincidència, és amb el Partit Popular”, ha constatat el diputat. “Tinc la sensació que hem tornat al passat, a la passada legislatura, on CiU i el PP eren aliats parlamentaris per atacar els interessos dels i les catalanes per servir-los en safata de plata a les elits”, ha etzibat el diputat d'ICV-EUiA.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena, aquest dimecres al ple del Parlament.

Joan Mena intervé al ple del Parlament, aquest dimecres.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA