www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Joan Mena proposa al Parlament rebutjar el 'pelotazo' de CiU i PP a la Maquinista, però C's s'hi oposa
El portaveu adjunt d'ICV-EUiA adverteix a la cambra que la proliferació de grans centres comercials és una de les principals amenaces al petit comerç
Dijous, 24 de juliol de 2014
Imprimir compartir, comunitats virtuals


"Expressar el rebuig a l'ampliació prevista del Centre Comercial la Maquinista a la ciutat de Barcelona, que avantposa els interessos dels promotors privats sobre els interessos veïnals”: aquest acord ha proposat aquest dijous al ple del Parlament el portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena. D'aquesta forma, el diputat roig i verd volia que la cambra es posicionés contra el 'pelotazo' pactat per CiU i el PP a Barcelona, i que ha suscitat l'oposició veïnal. Mena ha proposat aquest acord esmenant una moció sobre comerç presentada per C's, però aquest grup ha vetat la proposta. Durant el debat de la moció, el portaveu adjunt d'ICV-EUiA ha advertit que la proliferació de grans centres comercials amenaça el petit comerç. I ha afegit que “la primera mesura per reactivar el comerç hauria de ser garantir l’ocupació a tots els i les treballadores, uns salaris dignes i no l’infrasalari que s’està imposant a Espanya”, de tal forma que la classe treballadora pogués accedir al consum.

Més enllà de rebutjar el 'pelotazo' de la Maquinista, Mena també proposava “mantenir les limitacions a la instal·lació d'equipaments comercials fora de la trama urbana i controlar les operacions urbanístiques de gran magnitud que porten aparellades actuacions comercials seguint aquest model”, però C's també ho ha rebutjat. “Aquí, Ciutadans ha tingut la mateixa actitud que el govern de CiU: dic una cosa (que defenso el petit comerç) i en faig una altra (aprovar grans superfícies)”, ha lamentat el portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena.

ICV-EUiA reclama una llei del comerç que garanteixi els drets dels i les treballadores del sector

Sobre el fons del debat, com fomentar el petit comerç, Mena ha assenyalat que “amb un índex d’atur del 25%, un estat, l’espanyol, campió de les desigualtats a tota Europa i uns llocs de treball cada vegada més precaris, és normal que el conjunt de les classes populars no puguin accedir al comerç com es feia abans”. Per això ha defensat que protegir el comerç passa per protegir els drets de la classe treballadora.

A més, ICV-EUiA ha donat suport, “per segona vegada” a la proposta que es presenti en el proper període de sessions una llei del comerç. El grup roig i verd també ha reclamat que s'aclareixi el marc legal per a la venta no sedentària, i impulsar un pla de mesures urgents de protecció del petit comerç.

No a criminalitzar el top manta

En aquest sentit, Mena ha proposat “que en el disseny de la futura llei del comerç es compti amb el consens dels agents sindicals i que es garanteixin els drets dels i les treballadores del sector, avui un sector molt feminitzat i, per tant, molt precaritzat”, però C's tampoc ho ha acceptat. Sobre la venta no sedentària, el portaveu adjunt d'ICV-EUiA també ha lamentat que es “criminalitzi el top manta” “quan el que caldria és negociar la regularització d’altres tipus de venda ambulant que no comporti la persecució ni la criminalització, com ara està passant”.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El pòrtaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena, intervé aquest dijous al ple del Parlament.

Joan Mena, aquest dijous al faristol del Parlament.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA