www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Nuet reclama al Congrés que la UE no tanqui els ulls davant la persecució que pateixen a Ucraïna alguns grups polítics i comunitats jueves
El portaveu de l’esquerra Plural a la comissió d’exteriors reclama que els responsables de l’atac a un avió de Malysian Airlines siguin jutjats i que Europa promogui una sortida democràtica al conflicte al país
Dijous, 31 de juliol de 2014
Imprimir compartir, comunitats virtuals


“Europa no pot tancar els ulls davant de la persecució a la qual estan sent sotmeses avui en dia les minories i les comunitats jueves per part de paramilitars d’extrema dreta que actuen amb total impunitat a Ucraïna”: així ho ha reclamat aquest dijous el portaveu de l’esquerra Plural a la comissió d’Afers Exteriors i coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, a la cambra baixa espanyola davant del ministre del ram, José Manuel García-Margallo. El diputat Nuet ha aprofitat la compareixença per reclamar que la UE jugui un paper independent del dels EEUU en el conflicte d’Ucraïna, promovent el diàleg entre les parts enfrontades i una sortida del conflicte que passi per la democràcia. A més, Nuet ha reclamat “una investigació objectiva del derrocament  de l’avió de Malaysian Airlines, abatut el passat 17 de juliol”, per “identificar i jutjar els responsables de la tragèdia”.

“L’espai geogràfic entre la UE i Rússia no pot convertir-se en un camp obert a l’enfrontament: els pobles que l’habiten no ho mereixen”, ha reclamat a la comissió d’exteriors, davant de Margallo, el portaveu del grup de l’esquerra plural, Joan Josep Nuet. “A Ucraïna acba Europa i comença Rússia: el país ho tenia tot per convertir-se en el terreny per al necessari retrobament entre els dos móns”, ha considerat el diputat, que ha lamentat que “forçant la seva elecció entre un món o un altre, només l’empenyem a l’abisme”.

En aquest sentit, Nuet ha interpretat el cop contra el govern de Ianukòvitx com un efecte de “la por” de les classes mitjanes urbanes a la integració del país en la Unió Euroasiàtica promoguda per Rússia, i l’ha situat en el marc de la indecisió de l’executiu derrocat entre aquesta opció o l’apropament a la UE. En aquest context va esclatar la revolta coneguda com a Maidan, però “les aspiracions de justícia social es van veure ràpidament enterbolides per l’entrada en joc de la ingerència estrangera, primer, i de la infiltració de grups d’extrema dreta, després”, ha lamentat Nuet.

“El veïnatge europeu cap a l’est no pot construir-se en base als interessos geoestratègics d’Alemanya”

En aquest context, el diputat ha denunciat la fotografia del ministre d’Afers Exteriors alemanya, el socialdemòcrata frank-Walther Steinmeier, amb el líder del partit ultradretà Svoboda, Oleh Tiagnibok, a la mateixa taula. “El veïnatge europeu cap a l’est no pot construir-se en base als interessos geoestratègics d’Alemanya, ni a partir de la construcció d’un Hinterland de seguretat”, ha lamentat Nuet, que també ha denunciat l’aspiració de l’OTAN d’ampliar-se cap a l’antiga zona d’influència de la URSS malgrat els acords presos entre les diverses potències en l’època de Gorbatxov i després de la caiguda del mur de Berlín.

Nuet defensa un diàleg de pau entre les parts

Enfront d’això, Nuet ha defensat que cal aturar l’escalada de violència a Ucraïna. “El paper de la UE hauria d’haver estat el de donar suport a un procés democràtic d’unitat nacional perquè el país mantingui la cohesió, i les urnes permetessin un gran acord sobre el seu futur”, ha reclamat el diputat de l’Esquerra Plural, que ha defensat que “l’OSCE sembla avui en dia la més indicada per garantir la supervisió d’un diàleg entre totes les parts implicades, que permeti una sortida democràtica en què siguin els i les ciutadanes d’Ucraïna les que decideixin el seu propi futur”. En aquest context, Nuet ha defensat que “cal un alto el foc a la regió”, “la creació de passadissos humanitaris”, “posar fi a les ingerències”, “procedir al desarmamament de les parts”, constituir “un nou sistema de partits representatiu de la pluriculturalitat i plurilingüisme ucraïnès” i “un sistema territorial federal que permeti l’autonomia i l’autogovern de les diferents regions que integren el país”.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El diputat de l'Esquerra Plural Joan Josep Nuet intervenint al Congrés, en una imatge d'arxiu.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA