www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Mena denuncia que Rigau manipuli les xifres i adverteix que “aquest curs comença sense normalitat”
El portaveu d'Ensenyament d'ICV-EUiA adverteix que les retallades estan esdevenint “estructurals” i que la LOMQE s'està aplicant en aquells punts en els quals Rigau i Wert coincideixen
Dilluns, 15 de setembre de 2014
Imprimir compartir, comunitats virtuals


El portaveu d'Ensenyament d'ICV-EUiA, Joan Mena, ha denunciat aquest dilluns, el primer dia d'escola per als i les alumnes catalanes, que “aquest curs comença sense normalitat”. I això és així perquè, malgrat les peticions de diversos grups parlamentaris i dels sindicats educatius en el seu comunicat unitari d'inici de curs, la consellera Irene Rigau no ha presentat un pla per blindar l'escola catalana i desobeir la LOMQE. A més, les retallades perpetrades en els darrers anys han esdevingut “estructurals”, ha afegit Mena, I un exemple, ha dit, és la reducció de professorat: si el 2008 hi havia 10,5 alumnes per professor, ara n'hi ha 12,5, ha lamentat el portaveu d'Ensenyament roig i verd, Per tot això, Mena ha resumit que Rigau “la consellera Rigau no té competència matemàtica, perquè les seves matemàtiques són matemàtiques manipulades” que diu, per exemple que aquest curs hi ha 815 nous mestres.

En una roda de premsa coincident amb l'inici de curs aquest dilluns, Mena ha denunciat que, “per contra del que diu la consellera Rigau, a Catalunya s'està aplicant la LOMQE”. S'està aplicant, ha assenyalat, “en allò que comparteixen Rigau i Wert”, com per exemple la reducció de la democràcia interna dels centres, la reducció de la participació de les famílies, o la segregació educativa entre les escoles públiques i les privades.

Davant de tot plegat, Mena ha reclamat a la consellera que, enlloc d'assegurar que la LOMQE té un efecte molt petit en les escoles catalanes aquest curs, presenti un pla per blindar l'escola catalana i desobeir la llei Wert. Precisament això li han reclamat els sindicats educatius aquest dilluns en un comunicat unitari d'inici de curs.

Decret de plantilles: un 77% de professors designats a dit

Un exemple de la coincidència d'objectius de Wert i Rigau, ha assenyalat Mena, és el decret de plantilles de la Generalitat que ja s'ha aplicat. “Aquest curs, de 22.000 professors nomenats, 17.000 han estat seleccionats directament per les direccions dels centres educatius; és a dir, el 77% de professors ha estat designat amb un criteri subjectiu”, ha lamentat Mena, que ha afegit que ICV-EUiA treballarà aquest curs per garantir que els nomenaments es fan seguint “mecanismes democràtics i transparents”. Mena també ha avançat que la coalició ha “encès totes les alarmes” davant del projecte de decret de direccions de Rigau, que, ha dit, “va en la línia de construir una escola jeràrquica”.

Caiguda del pressupost d'ensenyament d'un 22%

Tot això mentre les retallades perpetrades en els darrers anys “esdevenen estructurals”, ha afegit el diputat roig i verd. En aquest sentit, el portaveu d'ICV-EUiA a la comissió d'Ensenyament ha explicat que el pressupost destinat a Educació ha caigut un 22% en els darrers anys, arribant als 1.200 milions d'euros. Suposen un 3,6% del PIB català, molt per sota de la mitjana de la UE, que és del 5,2%. “Per contra, s'ha renovat aquest 2014, per la porta del darrere, els concerts a les escoles que segreguen per sexe, que costen 29 milions d'euros anuals”, ha contraposat.

Mena també ha denunciat l'augment de taxes “que allunyen del dret a l'educació de les classes treballadors”: les taxes han crescut un 65% a la universitat, se n'han introduït de noves a la FP, s'han encarit les Escoles Oficials d'Idiomes, i les escoles bressol i de música estan infrafinançades, ha enumerat el diputat.

La ràtio de professors per alumne segueix sent major que el 2008, malgrat els 815 nous mestres

Pel que fa al professorat, el diputat d'ICV-EUiA ha lamentat que Rigau hagi anunciat que aquest curs es contractaran 815 professors mentre oculta que, en els darrers anys, se n'han acomiadat 3.000 i en canvi hi ha 12.000 alumnes més. De fet, la ràtio de professors per alumne era del 10,5 el 2008, quan hi havia 700.913 alumnes i 66.139 professors a Catalunya, mentre que enguany és del 12,5: hi ha 64.766 professors i professores, menys que el 2008, però més alumnes: 812.066, ha exposat Mena.

Beques menjador: “hi ha ajuntaments que ens estan dient que hi ha nens en llista d'espera tot i que compleixen els requisits”

Pel que fa a les beques menjador, Mena ha denunciat finalment que “avui hi ha ajuntaments que ens estan dient que hi ha nens en llista d'espera tot i que compleixen els requisits, o que estan pendents de tancar els expedients”. “No pararem de treballar fins a aconseguir que a Catalunya no hi hagi cap nen que passi gana”, ha advertit Mena.

S'estan aplicant massa articles de la LOMQE i s'està continuant amb aquestes retallades”, ha conclòs el portaveu d'Ensenyament d'ICV-EUiA, que ha avançat que els objectius de la coalició durant aquest curs escolar seran “dir no a la LOMQE, al desplegament ideològic de la LEC, i a les retallades de la consellera Rigau”.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Joan Mena i Dolors Camats, aquest dilluns a la roda de premsa conjunta que han ofert.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA