www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Mena: “garantirem la unitat per aconseguir la consulta, treballarem contra la corrupció política, i esmenarem a la totalitat el model de govern de CiU”
“Amb el cas Pujol, CiU no està actuant la contundència necessària i haurien de ser els primers interessats”, ha lamentat el portaveu adjunt d'ICV-EUiA al debat de política general
Dimecres, 17 de setembre de 2014
Imprimir compartir, comunitats virtuals


Unitat en la defensa de la consulta per un país més lliure; lluita contra la corrupció per un país més net; i construcció d'alternatives, per un país més just, al model social i econòmic que promou el govern d'Artur Mas: aquests han estat els tres eixos que ha defensat el portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena, que ha estat l'encarregat de presentar i defensar la bateria de 20 propostes de resolució registrades pel grup roig i verd al debat de política general que ha acabat aquest dimecres a la cambra catalana (podeu llegir aquí les 20 propostes d'ICV-EUiA). “Garantirem la unitat entorn de la defensa del dret a decidir fins al final; bastirem una alternativa política al model de país de CiU; i expulsarem la corrupció de la política, perquè sense una Catalunya més neta no pot haver una Catalunya més lliure i més justa”, ha resumit Mena. El portaveu adjunt d'ICV-EUiA també ha negat la 'hispanofòbia' de la qual va acusar dimarts el PP. “A nosaltres ens agrada l'Espanya de Lorca, de Machado; l'Espanya del barri del Gamonal a Burgos; és el PP qui té democràciafòbia; té al·lèrgia a la democràcia”, ha respost Mena.

Pel què fa a la reivindicació d'un país just, Mena ha començat demostrant que hi ha alternativa a la política austericida del govern de Mas. El portaveu adjunt d'ICV-EUiA ha desgranat que, en les seves propostes de resolució, la coalició defensa mesures fiscals com un gravamen sobre les grans fortunes, eliminar les ajudes a operacions financeres o reformar l'impost de successions i el de patrimoni. “Per fer una Catalunya més justa ens cal una nova política fiscal”, ha conclòs, després d'ironitzar amb la proposta que va fer, també irònicament, Artur Mas aquest dimarts a ICV-EUiA per assumir el departament d'Economia: "si vostès avui voten a favor d'aquestes propostes, nosaltres estem disposats a estudiar la seva oferta", ha etzibat Mena.

Nosaltres presentem avui un seguit de mesures que demostren que no és cert que no hi ha alternativa; el que no hi ha és voluntat”, ha afegit el portaveu adjunt d'ICV-EUiA, tot indicant que “per garantir els drets i el benestar d’uns molts s’haurien de reduir els privilegis d’uns pocs, i a això vostès no estan disposats. Tenim la sensació que hi ha una voluntat política de garantir beneficis als seus amics, a les seves elits, als més poderosos a costa de qui sigui”, ha assenyalat, tot posant diversos exemples.

A CiU: “Entre triar escoles de l’Opus o l’escola pública del meu barri, trien l’elitista”

Entre escoles de l’Opus o l’escola pública del meu barri, trien l’elitista”; “entre CAPIO o el CAP de Caldes, trien CAPIO”; “entre Abertis o evitar la sagnia en què s’ha convertit la C55, trien Abertis”; “entre l’Hospital de Bellvitge o esmicolar l’ICS, trien vendre’s l’empresa pública més gran de Catalunya”; o “entre aturar els desnonament o rescatar bancs: vostès van triar rescatar bancs”, ha enumerat el portaveu adjunt d'ICV-EUiA.

Cas Pujol: “Dret a saber-ho tot”

Pel que fa a la lluita per una Catalunya “neta”, Mena ho l'ha titllat d'”obligació moral”. El diputat roig i verd ha recordat que ICV-EUiA ha acordat amb ERC proposar al Parlament que reprovi els actes delictius reconeguts per Jordi Pujol, defraudador confés, i instar la Generalitat a presentar-se en els processos en els quals resulti perjudicada, “per suposat també en el cas Pujol”. Votant a favor d'aquestes propostes, “els i les diputats de CiU tenen una nova oportunitat de desvincular-se d’aquestes actuacions delictives i indignes de qui ha exercit la presidència del país”, ha ofert Mena, després de lamentar que “amb el cas Pujol, CiU no està actuant la contundència necessària i haurien de ser els primers interessats”. “Fins i tot el president Mas va ser condescendent, després de la confessió de Jordi Pujol, al dir que sentia 'pena'”, ha recordat el portaveu adjunt d'ICV-EUiA, tot contraposant que “davant d’una confessió de frau fiscal d’algú que ha exercit la presidència de la Generalitat durant 23 anys el president actual no pot sentir pena; ha de sentir enuig, indignació i ha de treballar per esclarir el cas”.

També sobre el cas Pujol, Mena ha advertit també el PP, que no pot alliçonar, ha dit, “ni al més indigne dels defraudadors”. “Els i les catalanes tenim dret a saber, però dret a saber-ho tot”, ha dit Mena, tot afegint que “volem saber què ha passat amb el Cas Pujol, però també què ha passat amb Bárcenas i què va passar a la Camarga. Perquè només voler saber una cosa és una teatralització de la corrupció que l’únic que fa és fer-los còmplices”, ha criticat Mena l'actitud del PP.

Celebra la unitat en la defensa del dret a decidir: “S’entesti qui s’entesti que Catalunya pugui decidir el seu futur ja no té marxa enrere”

Pel que fa a una Catalunya més “lliure”, Mena ha defensat que ICV-EUiA, amb la resolució conjunta en defensa del dret a decidir que ha acordat amb ERC, la CUP i CiU, està “a l'alçada” de l'”exigència popular” de transversalitat i unitat expressada per milions de catalanes i catalans als carrers el passat Onze de Setembre. “S’entesti qui s’entesti que Catalunya pugui decidir el seu futur ja no té marxa enrere”, ha dit Mena, tot constatant que la reivindicació del dret a decidir “té la majoria social, la majoria política i la majoria parlamentària”.

En aquest sentit, Mena ha comparat la unitat política a favor de la consulta amb una “porcellana” que el PP desitja que es trenqui. “I el que desitja el Partit Popular mai no és bo ni per als treballadors ni per a Catalunya”, ha etzibat el portaveu adjunt d'ICV-EUiA, tot defensant que cal fer una consulta amb les garanties democràtiques previstes en la llei de consultes que aprovarà aquest dimecres el Parlament.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Joan Mena, al Parlament en una imatge d'arxiu.

Joan Mena aquest dimecres durant el debat de política general al Parlament de Catalunya.

El portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena, aquest dimecres al debat de política general al Parlament de Catalunya.


 Vídeos relacionados

19 / 09 / 2014

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA