www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Mena adverteix que un veto del TC a la consulta “multiplicarà per quatre” un problema que recorda que és polític i no jurídic
El portaveu adjunt d’ICV-EUiA reclama al tribunal que exhibeixi independència del poder executiu “perquè si no s’estaran carregant les bases de la democràcia”
Dilluns, 29 de setembre de 2014
Imprimir compartir, comunitats virtuals


El portaveu adjunt d’ICV-EUiA, Joan Mena, ha advertit aquest dilluns que el president Rajoy s’equivoca portant la llei de consultes i el decret de convocatòria de la del 9-N al Tribunal Constitucional perquè, ha recordat, el problema no és jurídic, sinó polític. “El problema és que la sentència del Tribunal Constitucional del 2010 ens ha portat fins aquí”, ha recordat Mena en referència a la que va retallar l’Estatut, i ha afegit que “si en una altra sentència semblant el constitucional veta la consulta, aquest problema es multiplicarà per quatre, i llavors la sortida serà encara més difícil, i més encara amb un govern amb tics antidemocràtics com és el del PP”. Davant d’això, el portaveu adjunt roig i verd ha reclamat al TC que exhibeixi la seva independència davant del poder executiu, “perquè si no s’estaran carregant les bases de la democràcia”, ha advertit.

D’aquesta forma Mena ha reaccionat a l’acord del l’executiu espanyol del PP, que aquest matí ha decidit recórrer la llei de consultes al Constitucional, mirant així de suspendre el decret de convocatòria de la del 9-N. És una “irresponsabilitat”, ha lamentat Mena, membre del Pacte Nacional pel Dret a Decidir i un dels líders polítics que va acordar la data i la pregunta del 9-N, el desembre passat.

Amb aquesta decisió Rajoy, ha advertit el portaveu adjunt de la coalició roja i verda, “està allunyant la ciutadania de la Constitució, quan hauria de vetllar pel tot el contrari”. “On s’equivoca el president Rajoy és en considerar que el que té sobre la taula és un conflicte jurídic, quan el que té és un conflicte territorial i jurídic”, ha afegit.

A més, Mena ha declarat tenir la “sensació” que Rajoy està actuant com si ell fos el president del Tribunal Constitucional, carregant-se i trencant la separació de poders que ha d’existir en qualsevol democràcia: sembla com si abans de publicar-se la llei i el decret de convocatòria ja teníem clar que se suspendrien”, ha explicat.

“Tenim clar que tant la llei com el decret són altament escrupolosos amb la constitució”

Enfront d’aquesta actitud del president del govern espanyol, el portaveu adjunt d’ICV-EUiA ha constatat que “avui el que està en dubte és si fins i tot la independència del Tribunal constitucional, per tant, el que hauria de fer aquesta tarda el tribunal és exhibir aquesta independència, perquè si no s’estaran carregant les bases de la democràcia”.

“Des d’EUiA tenim clar que, tant la llei com el decret, són altament escrupolosos amb la constitució espanyola, perquè van ser redactats perquè així fossin. Per tant, el constitucional tindrà molt difícil tombar-lo amb un argument jurídic, i tinc el convenciment que el que farà serà donar arguments polítics”, ha vaticinat Mena.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Joan Mena, portaveu adjunt d'ICV-EUiA, al faristol del Parlament, en una imatge d'arxiu.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA