www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Joan Josep Nuet reivindica a la Festa d'EUiA que la confluència és cada cop “més actual i més necessària”
Joan Herrera coincideix amb el coordinador d'EUiA en defensar que “és el moment de confluir” i Cayo Lara referma el compromís d'IU amb el dret a decidir a Catalunya
Dissabte, 04 de octubre de 2014
Imprimir compartir, comunitats virtuals


Ja fa més de dos anys que EuiA defensa la necessitat de crear un nou espai polític. I ara la confluència és “més actual i més necessària” encara. Així ho ha afirmat el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, aquesta tarda en el míting de la 14ena Festa d'EUiA. Nuet també ha advertit al govern de Mas que la seva formació vigilarà que compleix el seu compromís de celebrar una consulta amb garanties el 9-N, en un míting en el qual també han intervingut el coordinador d'ICV, Joan Herrera, i el d'IU, Cayo Lara. Herrera també ha defensat, com Nuet, que “és moment d'irrompre, és el moment de confluir i guanyar per defensar els drets dels ciutadans. I Cayo Lara, per la seva banda, ha refermat el suport d'IU al dret a decidir dels i les catalanes i s'ha compromès a presionar Rajoy perquè permeti la consulta del 9-N. Nuet, Lara i Herrera han intervingut en una festa d'EUiA que també ha comptat amb un debat sobre confluències, en el qual han participat Isabel Ribas, Ricard Gomà, Ada Colau, David Fernández i Xavier Domènech, del Procés Constituent.

Per revertir la situació de crisi política, econòmica i social és necessari, ha dit Nuet, que entri la nova política, que entrin els nous líders socials, aquells que lluiten als carrers, que passin a ser part de la nova acció política que necessitem en aquest moment”. I en aquest context EUiA “té l'obligació de fer propostes per posar solucions polítiques a la crisi que tenim”, ha afegit. “Els partits dinàstics, els partits del bipartidisme, que són tres, el PP, el PSOE, i CiU, avui no són l'alternativa; estan en ciris, i nosaltres no hem d'anar a salvar-los”, ha dit.

Podem formar part del canvi, però no podem fer-ho sols. Ho farem amb forces polítiques i gent organitzada, però no hi serem sols”, ha dit Nuet, que ha animat els homes i les dones d'EUiA a aportar “a la unitat el millor del que som, el millor de la nostra història, el millor de la nostra gent. Que aporteu tot això a una unitat imparable per poder derrotar les dretes als municipis, a l'Estat espanyol, i també a Catalunya”, ha dit.

Nuet ho ha dit després de denunciar els nombrosos casos de corrupció que esquitxen el PP i CiU. Davant d'aquests casos, ha recordat Nuet, molta gent “arrufa el nas”, “i ara molta gent ha arrufat el nas quan ha vist el president Pujol confessar que durant tres dècades ha estat un lladre aquí a Catalunya. Aquesta és la cara de la política de la dreta, del PP i de CiU, partits que estan trufats per la corrupció”, ha dit. I enfront d'això, ha contraposat: nosaltres, ha dit, “formem part de la política, però som gent neta i gent honrada, i parlem de la política amb el cap alt”.

Tot seguit Nuet ha defensat un cop més la seva proposta de república catalana lliurement federada; de “federalisme de lliure adhesió”. I en aquest context Nuet ha recordat els presidents Francesc Macià i Lluís Companys, que, ha reivindicat, “van saber combinar en un moment difícil la república catalana i la república espanyola”. Totes dues, ha dit, “són projectes germans. Treballant a Catalunya per la república catalana, aconseguirem la república espanyola”, ha afegit.

I això passa, ha refermat, per votar el 9-N: “Mai hem tingut un pla alternatiu a votar el 9-N. D'altres, no ho sé”, ha dit, i en aquest sentit ha reclamat al govern de CiU que sigui conseqüent amb el que va votar el Parlament, que va ser que faríem una consulta amb plenes garanties, fidel a la legalitat catalana, i que posaríem les urnes el 9-N, i això li demanem al president Mas: que no es faci enrere”. “Serem exigents que el que es va prometre es compleixi”, ha advertit Nuet al govern de CiU.

Herrera: “és ara o mai”Joan Herrera, al seu torn, ha dit que “és ara o mai. No va de quedar-se en un racó ni sumar més o menys diputats” i ha avisat que “volem guanyar i portar l’agenda per canviar les condicions materials de la vida de la gent”. “Estem en un escenari deconstituent” ha recordat Herrera i ha reclamat construir l’alternativa abans que ho desmuntin tot i sigui massa tard.

En aquest sentit Herrera ha refermat el compromís de la coalició en defensar la consulta, amb garanties democràtiques i on totes les opcions puguin participar amb arguments a favor i en contra. “Davant l’al·lèrgia a la democràcia del PP, cal fermesa, unitat, audàcia i rigor” ha reiterat Herrera qui ha insistit en què “tenim pressa, però el mes important és que tenim força”. Per Herrera la consulta és l’instrument i cal decidir-ho amb un marc democràtic i de debat. És per això que Herrera ha volgut agrair a Cayo Lara que entengui que Catalunya pot decidir lliurement el seu futur en una consulta i li ha donat les gràcies per la valentia en defensar des d’Espanya que “el futur es decideix votant”.

Cayo Lara: seguirem defensant el dret a decidir de Catalunya”

El míting també ha servit perquè el coordinador federal d'IU, Cayo Lara, enviés de nou un missatge clar de suport al dret a decidir dels i les catalanes, a Barcelona i la mateixa setmana que el govern del PP ha recorregut contra i el Tribunal Constitucional ha suspès la llei de consultes i el decret de convocatòria de la del 9-N. “Seguirem defensant el dret a decidir de Catalunya, perquè creiem en un estat federal, republicà, solidari i plurinacional. Perquè som demòcrates i defensem el dret a decidir”, ha reivindicat Lara, tot recordant que la formació que coordina manté signat un acord amb EUiA i amb ICV comprometent-se amb aquest dret a decidir.

Ho tenim signat i nosaltres complim amb la paraula”, ha dit Lara, que ha afegit que “el que continuarem fent al Parlament és pressionar Rajoy i el pressionarem defensant el dret a decidir i perquè la consulta es pugui fer amb garanties democràtiques”, ha assegurat el coordinador d'IU. I si la negativa de Rajoy és definitiva, ha advertit. “caurà Rajoy i si cau Rajoy hi haurà consulta a Catalunya”, ha asseverat entre crits de 'sí es pot' dels i les assistents. “No ha d'haver frustració si no hi ha consulta ara, perquè hi haurà consulta”, ha afegit.

Tot seguit Lara ha defensat la seva aposta per un estat espanyol federal i plurinacional. “Volem tenir l'oportunitat de defensar-ho amb arguments, amb raons, convencent a cadascú i cadascuna que ens vulgui escoltar”, ha dit.

Lara s'ha referit a la consulta del 9-N després de denunciar que la crisi i les desigualtats segueixen colpejant la població a l'Estat, i de recordar que aquesta crisi és resultat de les polítiques neolliberals i austericides imposades pel PSOE, primer, i pel PP, després, i sempre amb el suport de CiU. “El PP i CiU confronten les banderes, però coincideixen en les polítiques d'ajustos i de retallades”, ha acusat el coordinador d'IU. I també coincideixen, ha afegit, en ser dues de les formacions més esquitxades per la corrupció. “Els lladres i els defraudadors no tenen pàtria; només tenen una pàtria, que és la pàtria de la seva cartera”, ha dit Lara.

D'altra banda, Lara també ha defensat que cal impulsar la confluència de les forces d'esquerra, també a l'Estat. I en aquest sentit, ha reivindicat el paper d'IU: “Tenim història, tenim solera, i la nostra motxilla de lluites és immensament major que les misèries que hi pugui haver en la nostra organització”, ha defensat. “Volem que ens respectin a nosaltres, la nostra memòria, la nostra història, i la lluita que hem fet per la conquista dels drets socials al nostre país”, ha conclòs.

Ester Quintana agraeix la feina d'ICV-EUiA per prohibir les bales de goma a Catalunya

Han fet aquestes declaracions després del dinar de la 14ena Festa d'EUiA, en la qual ha participat un miler llarg de persones. Abans del míting s'han entregat els Premis l'Alternativa. Enguany han distingit les vagues a la planta de Panrico a Santa Perpètua (la vaga indefinida més llarga del moviment obrer català contemporani, en rebuig de l'ERO planejat per la direcció) i a la fàbrica de Coca-Cola a Fuenlabrada, contra un altre ERO; LA Campanya pel Dret a l'Avortament, per haver forçat a aturar la contrarreforma del dret a l'avortament i a dimitir el ministre Ruiz-Gallardón; i Julio Anguita, que ha rebut el premi per votació popular. Alternativa Jove, per la seva banda, ha distingit el moviment antirrepressiu, representat en l'entitat Stop Bales de Goma. Ha recollit aquest premi Ester Quintana, que ha agraït expressament la feina d'ICV-EUiA per aconseguir la prohibició de les bales de goma a Catalunya.

L'acte ha comptat amb la presència de nombrosíssims candidats, entre ells el secretari general d'ICV Josep Vendrell i el responsable de Procés Constituent i Convergència d'IU, Alberto Garzón, així com activistes d'Ezker Anitza i IU d'Aragó. També hi han acudit Oriol Amorós, d'ERC; Núria Parlón, del PSC; aixó com representants de la UGT, de CCOO, del Sindicat de Periodistes, de l'USTEC, de l'ANC i d'Òmnium, i del Moviment Laic i Progressista. També hi han acudit els cònsols de Cuba, Veneçuela i Bolívia, i representants del Partit de l'Esquerra Europa, del Front Polissari i de la Comunitat Palestina a Catalunya.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Joan Josep Nuet a la 14ena Festa d'EUiA.

Moment del dinar en el marc de la 14ena Festa d'EUiA, en el qual ha participat més d'un iler de persones.

El coordinador d'ICV, Joan Herrera, intervé al míting de la 14ena Festa d'EUiA.

El coordinador federal d'IU, Cayo Lara, intervé a la 14ena Festa d'EUiA.

Moment del dinar en el marc de la 14ena Festa d'EUiA, en el qual ha participat més d'un iler de persones.

Moment del dinar en el marc de la 14ena Festa d'EUiA.


 Vídeos relacionados

04 / 10 / 2014

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA