www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Nuet defensa al ple del Congrés que cal una reforma electoral en profunditat per “urgència democràtica”
El coordinador d’EUiA i diputat de l’Esquerra Plural recorda que PP, PSOE, CiU i PNB van bloquejar aquesta reforma la passada legislatura
Dimecres, 08 de octubre de 2014
Imprimir compartir, comunitats virtuals


El coordinador d’EUiA i portaveu del grup de l’Esquerra Plural a la Comissió Constitucional del Congrés dels Diputats, Joan Josep Nuet, ha reclamat aquest dimarts al ple de la cambra baixa espanyola que és una “urgència democràtica” impulsar una reforma electoral en profunditat, allunyada de la dels “alcaldes espantats del Partit Popular”. El parlamentari ha denunciat les notables deficiències de l'actual sistema electoral i ha recordat que el PP, el PSOE, CiU i el PNB van bloquejar una reforma en profunditat d’aquest tipus la legislatura passada, quan es va crear una subcomissió en aquest sentit.

Durant el debat parlamentari per prendre en consideració una iniciativa d'UPyD sobre reforma electoral, a la qual Nuet ha expressat el seu vot favorable, el portaveu constitucional de l’Esquerra Plural ha assenyalat que aquest és un debat pertinent i necessari” per la “falta de representativitat de part de la representació política d'aquesta Cambra”

“Són tres els problemesd'aquesta falta de representativitat, ha desgranat el també coordinador d’EUiA: la “desigual distribució” dels escons per circumscripció, l’”assignació d'escons a les candidatures a cada circumscripció”, la qual cosa “impedeix que la fórmula electoral desplegui els seus efectes de repartiment proporcional” i, finalment, un “resultat general en les eleccions que contradiu la voluntat política, és a dir, que tenint unes candidatures més vots que altres, reben menys escons”. “Això no és democràcia”, ha sentenciat.

Defensa “la possibilitat de rebaixar l’edat per poder votar als 16 anys”

La proposta debatuda, que finalment ha estat rebutjada amb la suma de vots de PP i PSOE -precisament les formacions més afavorides pel sistema electoral vigent-, ha servit perquè Nuet detalli altres qüestions de la “necessàriareforma electoral sobre les que “també hauria de debatre” el Parlament. Així, el diputat s'ha referit a la “possibilitat de rebaixar l'edat per poder votar als 16 anys”; a la reforma dels requisits per a la participació política dels espanyols residents de manera permanent a l'estranger” o l’”eliminació del vot pregat”, que ha titllat d’”una de les xacres més importants dels últims anys, que tracta als espanyols residents a l'exterior com a ciutadans de segona”.

Al llarg de la seva intervenció Nuet també ha recordat que “al final de la passada legislatura es va desenvolupar una subcomissió parlamentària per a la reforma de la llei electoral. En ella quatre partits van decidir pactar la 'llei del silenci' o mirar cap a un altre costat”, en al·lusió a PP, PSOE, CiU i PNB, ha assenyalat el diputat de l’Esquerra Plural. “Part de la representació d'aquests partits no ve dels ciutadans, sinó del sistema electoral injust que els atorga un premi que no els han donat els vots”, ha denunciat Nuet.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El coordinador general d'EUiA i diputat de l'Esquerra Plural al Congrés, Joan Josep Nuet, intervé en un debat a la cambra baixa, en una imatge d'arxiu.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA