www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
ICV-EUiA considera que “la proposta d’Artur Mas no és una consulta, és un succedani”
Joan Herrera i Joan Josep Nuet no avalen cap “substitut” de la consulta perquè seria “tirar pedres sobre la pròpia teulada”
Dimarts, 14 de octubre de 2014
Imprimir compartir, comunitats virtuals


El coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, i el coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, han comparegut avui en roda de premsa per tal de valorar la nova proposta del president de la Generalitat pel 9N. “Hem treballat per un pla per salvar la consulta però el que ens proposa Mas és un pla de rescat per salvar-se ell i les seves promeses”, ha dit Herrera que ha assegurat que el que proposa Artur Mas “no és una consulta” i ho ha qualificat de “succedani sense garanties democràtiques”. “El procés participatiu que se'ns proposa amenaça amb convertir-se en un procés preelectoral, concebut per salvar el president Mas i el projecte polític de CiU”, ha afegit Nuet.

Nuet ha refermat en primer lloc el compromís ferm de la coalició amb el dret a decidir dels i les catalanes i la celebració de la consulta sobre el futur polític de Catalunya. “La nostra aposta és estratègica, i la consulta és irrenunciable. Mantenim la idea de la consulta”, ha reiterat Nuet un cop més. “Sempre hem estat per celebrar una consulta en base a l'acord polític pres”, ha afegit, tot recordant els dos eixos d'aquest acord: la consulta ha de tenir unes garanties democràtiques clares, d'una banda, i ha d'estar organitzada pel Govern, de l'altra.

I si aquesta consulta no és possible el 9-N és “perquè el govern amb Artur Mas al capdavant no ha pogut o no ha volgut organitzar-la”. “La primera responsabilitat d'això correspon al govern espanyol del PP”, ha matisat, “però també volem constatar que el govern de CiU no ha volgut o no ha pogut organitzar la consulta”, ha reiterat.

Un cop constatat aquest fracàs de Mas, Nuet també ha advertit de les eleccions 'plebiscitàries' que ja obertament ha defensat aquest matí el president. La que persegueix Mas, ha advertit Nuet, “seria una candidatura patriòtica de les retallades, per tant de patriota no en té res”, ha dit. Per contra, “el futur de Catalunya és passar pàgina de CiU, i que les esquerres socials i polítiques agafin el govern d'aquest país”, ha conclòs el coordinador general d'EUiA.

Herrera: “no és de rebut i no és raonable i no ens poden demanar que participem activament en un succedani”

L’acord que teníem ja no existeix”, ha manifestat Herrera que ha criticat que el president pretengui tirar endavant un pla d’una pretesa consulta “que no ho serà” per després fer la “consulta definitiva” que segons el president de la Generalitat són unes eleccions plebiscitàries. “Crec que no és de rebut i no és raonable i no ens poden demanar que participem activament en un succedani per dir després que en serà un altra cosa amb lògica plebiscitària”, ha lamentat Herrera.

Per això, i perquè el president del Govern, Mariano Rajoy, “no es mereix cap bona notícia el 9N”, Herrera ha explicat que la proposta que ICV-EUiA va traslladar en la darrera cimera va ser que el 9N es fes una mobilització “quantificable” davant dels col·legis electorals per demostrar que Catalunya vol votar i que el PP ho impedeix. Així, Herrera va proposar que també es recollissin signatures que evidenciessin que el 80% de la societat catalana vol exercir el dret a decidir.

Creiem que la nostra proposta és millor perquè garanteix la unitat, la transversalitat i no crema la consulta ni serveix per salvar res ni ningú”, ha dit Herrera que ha tornat a recordar que el PP pot guanyar de moltes maneres: si no es fa la consulta el 9N però també si es fa un succedani que als ulls del món no pugui ser vista com una consulta.

Disculpes pel secretisme

Durant la roda de premsa, a més, Herrera ha demanat disculpes pel secretisme d’aquests dies perquè “mai hem entès que la política s’hagi de fer en secret”. “No hi ha democràcia sense explicar les regles del joc i com avancem i entenem que s’ha dilatat massa i els ciutadans tenen dret a saber com decidirem el nostre futur”, ha afegit dirigent d’ICV.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
El coordinador d'EUiA, Joan Josep Nuet, i el d'ICV, Joan Herrera, aquest dimarts en la roda de premsa conjunta que han ofert.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA