www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
L’auditoria i impagament del deute, a debat en un acte de les Marxes per la Dignitat a Barcelona
El cònsol d’Equador exposa l’experiència d’aquell país i Iolanda Fresnillo presenta l’informe ‘Independents de qui?’ en una xerrada a l’Aula Ronda
Divendres, 17 de octubre de 2014
Imprimir compartir, comunitats virtuals


Com s’ha d’afrontar el problema del deute, que colla els països del Sud d’Europa com fa dècades que ha collat estats d’altres indrets com Àfrica o Llatinoamèrica? Com impulsar auditories ciutadanes d’aquest deute? I com impagar el deute il·legítim? Aquestes qüestions va debatre aquest dijous al vespre l’assemblea de les Marxes per la Dignitat a Barcelona en un acte a l’Aula Ronda. En l’acte, al qual van acudir diversos activistes d’EUiA com el responsable de l’àrea de Món del Treball, Jesús Garcia, el cònsol d’Equador a la capital catalana, Richard Olivo Padilla, va exposar l’experiència del seu país. També van intervenir Iolanda Fresnillo, que va presentar l’informe ‘Independents de qui?’ elaborat per l’Auditoria Ciutadana del Deute, i l’economista Joan Junyent, del seminari Taifa.

Olivo Padilla va exposar, mitjançant una intervenció i la projecció d’un vídeo, com l’Equador es va sumir en una greu crisi del deute a causa de la gestió dels governs neolliberals i de les recomanacions d’organismes internacionals com el FMI. L’endeutament del país va començar durant la dictadura militar, in es va veure agreujat per l’encariment dels tipus d’interès decidit unilateralment per la Reserva Federal nord-americana a finals dels anys setanta i per la nacionalització del deute privat del país a inicis dels vuitanta, va exposar el cònsol.

Als anys noranta, i seguint les recomanacions dels tècnics neolliberals dels organismes internacionals, l’equador va reconvertir el seu deute en bons, primer anomenats bons Brady i més tard bons Global. Això va obrir la porta a aprofitar l’endeutament del país per obligar-lo a privatitzar els seus recursos, principalment els energètics: els tenedors dels bons obtenien, a canvi, drets sobre aquests recursos.

La revolució ciutadana a l’Equador va incloure una auditoria del deute des de la societat civil

D’aquesta forma es va arribar a la crisi del 1999, que va desencadenar l’emigració de l’Equador a països com l’estat espanyol. La situació, va exposar Olivo Padilla, no es va començar a resoldre fins a la victòria de Rafael Correa, l’actual president equatorià que impulsa la que es coneix com a ‘revolució ciutadana’. Una de les primeres mesures d’aquesta revolució va ser auditar el deute des de la societat civil i renegociar amb el FMi i altres organismes el seu pagament.

D’aquesta forma, l’Equador, que abans només obtenia el 20% dels recursos energètics que s’extreien del país i destinava un 16 d’aquest 20% a pagar el deute, ha passat a obtenir la major part d’aquests recursos i a destinar-los a invertir en el país. Actualment els indicadors econòmics de l’Equador sobrepassen de llarg els dels països del sud de la UE: té un creixement anual del 4,5%, un atur del 4,9%, i es destinen 3.000 milions de dòlars anuals a invesrions, especialment en l’àmbit educatiu. L’endeutament del país suposa un 26% del PIB, mentre que a l’Estat espanyol suposa el 95%, als EEUU el 105% i a Grècia el 175%, va exposar el cònsol.

Fresnillo: “L’auditoria ciutadana del deute és sobretot un mètode d’aprenentatge ciutadà”

“L’auditoria ciutadana del deute és sobretot un mètode d’aprenentatge ciutadà” sobre com les societats capitalistes s’endeuten i què es pot fer per evitar-ho, va defensar, tot seguit, l’activista de l’Auditoria Ciutadana del Deute Iolanda Fresnillo, que va recordar que tot just ha sortit a la llum l’informe sobre el deute català ‘Independents de qui?’. S’ha presentat durant la Setmana d’Acció Global Contra el Deute i les Institucions Financeres, que commemora, com va recordar Fresnillo, el 27è aniversari de l’assassinat de l’expresident de Burkina Fasso Thomas Sankara, el ‘Che Guevara africà’ que promovia l’impagament del deute que subjugava les economies del seu continent.

La principal conclusió de l’informe ‘Independents de qui?’, va exposar Fresnillo, “és que a Catalunya tenim una molt elevada dependència de l’Estat i dels mercats financers”, “i que el deute està estretament vinculat a la vulneració de drets humans i de drets socials com el d’accés a l’educació o la sanitat” a causa de les retallades que provoca, va exposar Fresnillo.

En aquest sentit, l’activista va recordar que precisament la setmana vinent el Govern de CiU abonarà en concepte de pagament de deute 84 milions d’euros a Goldman Sachs, mentre ha anunciat ja que no podrà pagar algunes entitats d’acció social o les farmàcies. De fet, la primera partida pressupostària de la Generalitat és el pagament d’un deute que, a finals de l’any passat, ascendia a 58.000 milions d’euros i enguany ja supera els 60.000, va exposar Fresnillo. El pressupost de la Generalitat, per contra, és d’uns 30.000 milions, va contraposar.

Garcia: el pagament del deute provoca les retallades

Olivo, Fresnillo i Junyent van fer aquesta exposició davant de diverses desenes de persones que van omplir l’Aula Ronda, del Col·lectiu Ronda, al barri de la Ribera de Barcelona. Entre els i les assistents hi havia activistes d’EUiA com Jesús Garcia, responsable de Món del Treball de la formació i activista de les Marxes per la Dignitat. “L’objectiu del dia d’avui és sensibilitzar sobre aquest tema, que és un dels que hem volgut treballar des de l’assemblea del 22-M”, va explicar Garcia, que va recordar que el pagament del deute està provocant moltes de les retallades en educació, sanitat o serveis socials a països com Catalunya.

“És necessari fer una auditoria del deute, perquè hi ha deute que és il·legal i que no s’hauria de pagar”, va recordar. I per estudiar com fer-ho, l’assemblea del 22-M es fixa en països com l’Equador. “A través de la presència d’un representant d’Equador hem volgut saber quina va ser la seva experiència de renegociació del deute amb el FMI”, va explicar Garcia.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Moment de l'acte sobre el deute organitzat per les marxes per la dignitat aquest dijous a Barcelona.

Iolanda Fresnillo, de l'auditoria ciutadana del deute, a l'acte organitzat sobre aquest assumpte per les Marxes de la Dignitat, al costat del cònsol d'Equador.

Joan Josep Nuet i altres diputats de l'Esquerra Plural, emmordassats a les portes del Congrés.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA