www.euia.cat | esquerra unida i alternativa
 Esquerra Unida i Alternativa
RSS
Actualitat
Neus Català, Medalla d'Or al Mèrit Cívic de l'Ajuntament de Barcelona
La darrera supervivent catalana als camps d'extermini nazis viva rep la distinció en un acte al Saló de Cent, davant de nombrosos membres d'EUiA encapçalats per Joan Josep Nuet
Dimecres, 29 de octubre de 2014
Imprimir compartir, comunitats virtuals


 Neus Català ja és Medalla d'Or al Mèrit Cívic de la Ciutat de Barcelona. La darrera supervivent catalana viva dels camps d'extermini nazis ha rebut la distinció, als seus 99 anys recent complerts, aquest dimecres al Saló de Cent de l'Ajuntament de la capital catalana. El ple municipal havia acordat per unanimitat reconèixer la trajectòria d'aquesta militant antifeixista i comunista i defensora de la preservació de la memòria històrica. “La memòria no existeix si no és compartida”, ha declarat durant l'acte la seva filla, Margarita Català, encarregada de glossar la figura de la seva mare entre les nombroses persones que han acudit a l'acte de reconeixement. Entre elles, una àmplia delegació d'activistes d'EUiA, formació a la qual encara avui pertany Català, encapçalades pel coordinador general Joan Josep Nuet.

Tots els grups municipals de l'Ajuntament de Barcelona van acordar el juny passat atorgar la Medalla d'Or al Mèrit Cívic a la militant antifeixista, “com a reconeixement a la seva trajectòria vital, defensant els drets de les dones i per la seva especial contribució en preservar la memòria històrica”, i agraint que l’activista cedís a l’Ajuntament de Barcelona, al Fons d’Història Oral de l’Arxiu Històric de la Ciutat, les gravacions que va fer recollint el testimoni de dones que, com ella, van patir l’horror dels camps nazis. La distinció per a Català va comptar amb el suport exprés de l'Amical de Mauthausen i del Centre d'Estudis Internacionals-Pavelló de la República (CEHI) de la UB.

Aquest dimecres ha tingut lloc al Saló de Cent de la ciutat la cerimònia d'entrega de la medalla, a la qual han assistit, a més de Joan Josep Nuet, la coordinadora d'ICV, Dolors Camats, així com els regidors de la coalició a l'Ajuntament Ricard Gomà i Quim Mestre i els diputats rojos i verds al Parlament David Companyon i Hortènsia Grau. També han acudit veterans membres d'EUiA, representants d'altres formacions com ERC i el PSC i el director del Memorial Democràtic de la Generalitat, així com el periodista Albert Om i la cantant Marina Rossell.

"En nom de totes les dones que van pedre la vida als camps"

També han acudit a l'acte membres de l'Amical de Ravensbrück, l'entitat memorialística que va impulsar Català, una de les dones republicanes que van estar preses en aquell camp d'extermini nazi. Hi va ser internada després de ser presa pels nazis mentre ajudava a la resistència antifeixista en l'exili francès. Abans, havia creuat la frontera amb un grup d'infants republicans que havia cuidat durant la guerra del 1936 al 1939. Un cop alliberada dels camps, Català va maldar per localitzar i recollir el testimoni d'altres dones que havien estat preses. Filla dels Guiamets, on va impulsar el PSUC el juliol del 36, actualment torna a viure en aquest poble del Priorat.

De fet, Català ha acudit a Barcelona acompanyada per una àmplia representació de veïns de la seva vila. Una d'elles, Mariona Castellví, amiga de Catlà, ha estat encarregada de llegir la segona glossa a Català. “Reculls aquesta medalla en nom de totes les dones que van perdre la vida als camps, i de les que van lluitar per mantenir viva la memòria”, ha declarat Castellví.


Imprimir compartir, comunitats virtuals
Neus Català.

Neus Català, acompanyada per companyes i companys d'EUiA, aquest dimecres al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

La filla de Neus Català, Margarita, glossa la memòria de la seva mare, aquest dimecres al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

Neus Català, aquest dimecres al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, amb l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, la d'ICV, Dolors Camats, els diputats d'ICV-EUiA David Companyon i Hortènsia Grau, i altres representants polítics.

Neus Català, amb la medalla d'or al mèrit cívic de la ciutat de Barcelona.

© Esquerra Unida i Alternativa 2011
Doctor Aiguader, 10-12 Baixos 08003 Barcelona. Tel: 933.170.034 Fax: 933.179.251
euia@euia.cat - www.euia.cat

Twitter EUiA Facebook EUiA You tube EUiA Flickr EUiA